Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Natuurrampen / Re: Aardbevingen
« Laatste bericht door johan b. Gepost op Vandaag om 12:32:39 »
Nepal is zaterdagochtend getroffen door zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.  

Dat meldt de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS).
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us20002926#general_summary

Het epicentrum van de aardbeving lag in de buurt van Lamjung, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de Nepalese hoofdstad Kathmmandu. De beving vond plaats op een diepte van ongeveer 15 kilometer.

Er volgde ook nog een krachtige naschok van 6,6 op de schaal van Richter, aldus de USGS.

Zondagochtend volgde nog een krachtige naschok met een kracht van 6,8. Aantal doden loopt met het uur op.
2
Weerpoll's / Re: Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed...
« Laatste bericht door Polka Dancer 2.0 Gepost op Gisteren om 13:46:05 »
Ik zat er met mijn verwachting nauwelijks naast. April is bijna voorbij. Een witte hoed hebben we niet gekregen, maar deze maand eindigt wel nipt aan de frisse kant, dankzij de wind die vooral uit noordelijke richtingen waaide Ook was deze april erg zonnig en redelijk droog, alhoewel dat de laatste dagen wel grotendeels gecompenseerd gaat worden. Mijn verwachtingen voor mei zijn niet hooggespannen: Ik verwacht een behoorlijke natte en koude mei maand, somber en veel wind. Een echte herfstmaand eigenlijk. Het kan natuurlijk heel anders gaan uitpakken, maar dit is wat ik ervan verwacht.

We gaan het vanzelf zien. :)
3
Weerfoto's en filmpjes / Re: zonsopkomst of ondergang
« Laatste bericht door anja Gepost op april 23, 2015, 22:30:51 pm »
Hij is weer mooi David   :)
4
Weer in het nieuws / Weerweetjes en feitjes
« Laatste bericht door RG 67. Gepost op april 23, 2015, 21:11:18 pm »
Wat is de Atmosfeer?

De atmosfeer is een dunne deken van lucht die de aarde bedekt. Deze luchtige deken, ook wel dampkring genoemd, houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden), omdat het de warmte van de zon tot op de grond laat doordringen en verhindert dat de uitgaande warmte in de ruimte ontsnapt.
De deken is dun in vergelijking met de aarde zelf. Heeft de aarde een straal van gemiddeld 6370 km, de atmosfeer is slechts gemiddeld 1000 km dik.
De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer en de ionosfeer. Het weer vindt plaats in de laag die het dichtst bij de aarde ligt, de troposfeer. Deze luchtlaag is ongeveer 13 km hoog en is de warmste en vochtigste laag van de dampkring.Bron: KNMI en het maandblad het weermagazine.
5
Weerfoto's en filmpjes / Re: zonsopkomst of ondergang
« Laatste bericht door david Gepost op april 21, 2015, 15:13:54 pm »


6
Ronald de wildt / Act. 18-4-2015: toch een min of meer normaal regime........
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op april 18, 2015, 21:20:43 pm »
Dat lijkt de conclusie zo halverwege deze lente.

Want deze maand is droog tot nu, dat blijft onder invloed van N/W hogedruk tot midden komende week ook zo, maar heel consistent in de Uitvoer is de overgang naar beduidend wisselvalliger omstandigheden zo tegen en vanaf eind komende week.
En dit gegeven in combinatie met een qua neerslag niet zo afwijkende maart lijkt er niet op te wijzen dat deze lente, zoals zovele voorgangers deze eeuw, flink droog zal verlopen.

En thermisch lijkt de in februari ingezette normalisering ook deze maand aan te houden, en daarmee lijkt een trendbreuk sinds het aanhoudend (= op 2 maanden na) veel te warme tijdvak juli 2013-januari 2015 een gegeven. De eerste week van april verliep gemiddeld flink te koud, de 2e flink te warm, met afgelopen woensdag de zomerse primeur van 25+ in Zeeuws Vlaanderen maar ook nog nachten met flinke (grond)vorst. Tussenstand tot vandaag geeft voor de Bilt een positieve afwijking van 0.3 C, de komende dagen verlopen min of meer normaal, rond midden van de week nog 1 of 2 te zachte dagen, maar een waarschijnlijk koud verloop van het eind van de maand geeft ook voor deze maand een waarschijnlijke normaal als eindstand.

Oorzaak van de thermische omstelling sinds februari is het veel frequenter instromen van polaire luchtsoorten die ondanks de nog relatief warme zeeen zorgt voor beduidend koelere omstandigheden niet alleen bij ons maar in grote delen van West-Midden en Noord Europa.

Aanhoudend stabiel hogedrukweer dus tot midden komende week, dan langzame overgang naar fase waarin ons gebied gedomineerd gaat worden door een trog in de hogere luchtlagen. Aan de bodem slaat deze lagedruk ver zuidwaarts uit. hierdoor bij ons donderdag/vrijdag een tijdelijk meer Z/ZW aanvoer met instroom zachtere en toenemend onstabiele luchtsoorten. Volgend weekend en de laatste dagen van april zit regie voerende lagedruk ten noorden/noordoosten van ons gebied, met steeds wisselvalliger weerbeeld dan ook weer thermische achteruitgang door polaire luchtsoorten. Maxima gaan met 10-14 C flink onder de norm.

Ook de eerste dagen van mei lijkt dit vrij zonale patroon zich te handhaven. Aanhoudend wisselvallig en temperaturen meest rond of iets onder normaal zijn het resultaat.

Mvg, Ronald.
7
Weerfoto's en filmpjes / Re: Lentefoto's gemaakt door leden.
« Laatste bericht door HJ(franeker). Gepost op april 18, 2015, 18:39:55 pm »
UpdateDat gaat snel David, mooie plaat  :)
8
Weerfoto's en filmpjes / Re: Lentefoto's gemaakt door leden.
« Laatste bericht door david Gepost op april 18, 2015, 18:37:53 pm »
Update


9
Weerfoto's en filmpjes / Re: Lentefoto's gemaakt door leden
« Laatste bericht door david Gepost op april 17, 2015, 10:25:32 am »
Ook een teken van de lente, hele 'achtertuin' binnenkort vol met paarse tulpen.

10
Weerfoto's en filmpjes / Re: zonsopkomst of ondergang
« Laatste bericht door david Gepost op april 17, 2015, 10:21:05 am »
This morningPagina's: [1] 2 3 ... 10