Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Kan me niet heugen dat er de laatste jaren een zo groot verschil in oplossingen binnen de termijn 96-168 uur vooruit is geweest.
Ook EC oper zojuist is weer niet in lijn met zijn voorgangers, na tijdelijke verzachting nu wél keuze voor kou na Kerst, en zo gaat de onzekerheid maar door.

Ondanks bovenstaande, en in eerder bericht beschreven, onzekerheid toch maar de volgende voorzichtige concretisering.

Na de korte maar felle (in de vorm van flinke buien) maritiem polaire instroom van vandaag, vanaf morgen voor enige dagen weer vol in de warme zuidwester sector van omvangrijke lagedruk ten noorden.
Meeste kans op regen in het noorden, redelijk veel wind tot woensdag, en weer sterk oplopende temperaturen. Morgen gaan de maxima aan het eind van de dag al weer naar 10 plus, en dit blijft min of meer zo tot woensdag.
Op woensdag geraken we meer en meer aan de achterzijde van het laag, dat inmiddels boven Scandinavie is aangekomen, en stroomt geleidelijk met een W/NW aanvoer wat koelere lucht in.

Kerstdagen staan dan in het teken van langzaam erin komende kou. Eerste Kerstdag in de vorm van passage koufront, met vooral in het noorden en oosten buien met vooral later op de dag ook winterse neerslag (hagel/natte sneeuw) en minimaal 2-6 C en maximaal 5-8 C.
Later op Eerste Kerstdag en vooral Tweede Kerstdag brengt een trekhoog vanuit het westen dan stabilisering. In de nacht en ochtend gaat het vooral landinwaarts licht vriezen, -3/+2C, en overdag 3-6 C met volop zonnige perioden en droog weerbeeld.

Daarna wordt actieve lagedruk weersbepalend, onzekerheid zit 'm in de positie van de (diverse) kernen. Als trend valt te stellen dat geleidelijk deze kernen ten zuiden/oosten van ons geraken, de laatste dagen van het jaar zullen wellicht een vuilwinters weerbeeld geven met toenemende kans op sneeuw en temp geleidelijk steeds meer onder normaal.

Rond jaarwisseling/begin nieuwe jaar lijkt hogedruk dan weer meer invloed te gaan krijgen, ook dan is de positie van de kern bepalend voor de thermische ontwikkelingen.

Dus: met Kerst komt "kou" er al een beetje in, de verkilling zet de rest van het jaar door waarna we met een winterse start van 2015 te maken zullen krijgen.
Zullen we 't hier voorlopig bij houden..... ;)

Mvg, Ronald.

2
Ronald de wildt / Update 20-12-2014 (deel1) : geen touw aan vast te knopen........
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op Gisteren om 19:29:08 »
Ik hoop na de EC run een wat concretere verwachting te plaatsen.
Voorlopig laat ik het hierbij.
Uitvoer vandaag is chaotischer dan chaotisch, er zit geen enkele lijn in de opeenvolgende runs.
De koude EC oper variant voor 1e Kerstdag van gisteravond is vandaag totaal afwezig in Uitvoer. GFS laat de Kerst eigenlijk, na de voorafgaande forse verzachting, thermisch slechts normaliseren, met 's nacht hooguit wat grondvorst lokaal.
UKMO komt daarentegen in de 12z run met ene beduidend kouder scenario, waarin reeds op woensdag met een NW aanvoer de polaire luchtsoorten instromen.
Kortom, eigenlijk vast er nog weinig over de Kerst zelf te zeggen, laat staan de periode daarna.
Om een vb te geven van de chaos, plaats ik 2 kaarten uit GFS oper, die van + 144 en +168 uur, alsof er 'n week tussen zit zo lijkt gezien de patroonverandering....
Weinig van te zeggen, runs wisselen zelfs nog enorm met zachte of koudere varianten in de meerderheid de GFS 12z run is weer kouder dan de 00z en 06 runs eerder vandaag, zie geplaatste pluim voor oost Nederland die koud oogt.

mvg, Ronald.

3
Actueel weer en waarnemingen / Re: Actueel weer/Waarnemingen
« Laatste bericht door actueelweerpraatje Gepost op Gisteren om 16:48:29 »
Weeranalyse Gelderland Kesteren zaterdag 20-dec-2014 16:45 uur: Dit weerpraatje wil ik beginnen met een weerspreuk nl.: Decemberregen is geen zegen. Stapelwolken met regen creëren het beeld van het weer. We bevinden ons in een NoordWestelijke stroming met een onstabiele lucht een wind kracht 5 bft. Voor de kustprovincies geeld code geel i.v.m. zeer zware winstoten met uitschieters naar 100 km/u. Het zicht is wat divers maar in onze regio 13 km. Tijdens buien ligt het zicht lager. De temperatuur thans 7,4 'C. Door warmte transport, advectie, zal vannavond al de boven lucht warmer worden omdat een warmtefront ons nadert, die rond morgennacht van zondag op maandag zal overtrekken. Omdat we onder invloed staan van een anticycloon, hogedrukgebied in de golf van Biskaje, en deze richting het Noorden trekt, zal de luchtdruk nog meer stijgen en komt op hoge waarden. In de thans maritiem, polaire arctische lucht advectie, ligt de luchtdruk op 1018 hpa, de toppen van de wolken kunnen 4-7 km hoog worden met een minimum temperatuur van -30 tot -36 'C. Nederland ligt momenteel in een straalstroom van West naar Oost. Vanaf Donderdag dalende temperaturen, onder het langjaargemiddelde.

Volg twitter: actueelweerpraatje

www.actueelweerpraatje.123website.nl
4
GFS / Re: #GFS
« Laatste bericht door HJ(franeker). Gepost op Gisteren om 12:18:42 »
Ene model is oude model, andere nieuwe model die oa fijnmaziger is.
Het nieuwe model draait nu in de testfase parallel naast de andere. Op moment dat de test goed verlopen is, zal de GFS para zoals veel het noemen op bv weerwoord dus het nieuwe model worden.

Ahh dat is dan duidelijk maral..   
5
GFS / Re: #GFS
« Laatste bericht door maral Gepost op Gisteren om 12:15:08 »
Ene model is oude model, andere nieuwe model die oa fijnmaziger is.
Het nieuwe model draait nu in de testfase parallel naast de andere. Op moment dat de test goed verlopen is, zal de GFS para zoals veel het noemen op bv weerwoord dus het nieuwe model worden.
6
GFS / Re: #GFS
« Laatste bericht door HJ(franeker). Gepost op Gisteren om 12:10:40 »
Ik heb even gemist waarom gfs de laatste maanden met 2 berekeningen  komt , deze verschillen dan ook nog eens veel van elkaar! Kan iemand me uitleggen waarom ze dit doen?  Lijkt mij zoiets van wedden op 2 paarden.
7
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door maral Gepost op Gisteren om 11:09:08 »
27ste
8
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door HJ(franeker). Gepost op Gisteren om 11:00:24 »
Kaartje van weerplaza, als dit uitkomt (gfs) mogelijk zeer zware storm.
Erg ver weg en tis GFS waar EC wat anders laat zien, dus voorlopig kans wellicht maar niet al te hoog inschalen

Voor wanneer is dit maral??

9
Onweer / Re: Onweerseizoen 2014.
« Laatste bericht door maral Gepost op Gisteren om 08:44:21 »
Vanmiddag tijdens de trogpassage zijn er buien mogelijk met onweer, hagel en windstoten tot 100km/h.

Dit maakt KNMI guidance er van :

Citaat
Dan in het noordelijk kustgebied mogelijk ook windstoten tot maximaal ca. 105 km/uur. Overschrijding van criteria van code oranje (120 km/uur in het kustgebied en 100 km/uur landinwaarts) zijn evenwel niet aan de orde.

Estofex level 1 boven groot deel NL en zelfs level 2 schampt net aan NL
10
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door maral Gepost op Gisteren om 08:37:35 »
Kaartje van weerplaza, als dit uitkomt (gfs) mogelijk zeer zware storm.
Erg ver weg en tis GFS waar EC wat anders laat zien, dus voorlopig kans wellicht maar niet al te hoog inschalen
Pagina's: [1] 2 3 ... 10