Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Ronald de wildt / Update 1-2-2015: over geen heden zonder verleden....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op Vandaag om 12:27:44 »
Geen heden zonder verleden, en dat zeker op weergebied.

Want door het bijzonder warme tijdvak van juli 2013 tot heden zijn op grote delen van de Noordzee de actuele watertemperaturen ongeveer 4 graden boven normaal. En zo merken we hier in ons landje aan zee weer eens op microniveau hoe mondiaal de opwarmingseffecten doorgaan. Door dit warme zeewater is het op zich arctische laag is 48 uur vooral op lagere hoogten getransformeerd naar maritiem polair waardoor vooral de kustgebieden, met dan ook nog eens de zeewater effecten op het bodemvlak, met anti winters weer te maken hebben.

Door het warme zeewater is het hier in Spijkenisse meer herfst dan winter de laatste 24 uur. Alle neerslag valt in de vorm van regen en actueel, 12. 00 uur, liggen de waarden iets boven de 5 C.
Op zich is en blijft de huidige situatie wel interessant. Dat zien we ook nu met een apart laagje dat vanmorgen via het westen zuidoostwaarts is gekoerst en nu leuke weersverschillen in ons land laat zijn. In het noordoosten valt af en toe wat lichte sneeuw met temperaturen slechts rond of iets boven het vriespunt, in Zeeland en Zuid- en Noord Holland is het wisselend bewolkt met af en toe een regenbui met waarden rond de 4/5 C en in Zuid Limburg en delen van oost Brabant valt ook sneeuw met waarden 1-2 boven nul.

De komende dagen verandert er zeer weinig aan het patroon en bijbehorende weerbeeld, al wordt het beeld wel weer meer winterser landelijk door geleidelijk afkoelende bovenluchten.
De Hpa 850 waarden die op dit moment tussen -3 C en -6 C liggen gaan richting woensdag heel geleidelijk naar waarden rond de -10 C waardoor er toch meer winterse effecten gaan optreden.
Tot donderdag blijft de atmosfeer namelijk onstabiel van karakter, met af en toe vlakke lagedrukgebieden die vanuit het noorden zuidwaarts blijven afzakken.

De kans op winterse neerslag overal in het land neemt vanaf vanavond daarom weer toe, met komende nacht minima tussen -3 C landinwaarts en +2 C aan de kust.
Morgen opnieuw wisselend bewolkt en winterse buien met maxima 2-5 C, de hoogste waarden vanzelf aan de kust.
Dinsdag en woensdag geen verandering qua weerbeeld met wel iets lagere temperaturen én beduidend lagere dauwpuntwaarden dus grote kans op vaste neerslag, bij langdurige opklaringen kan het woensdagochtend plaatselijk tot matige vorst komen.
Donderdag, vooral later op de dag, en vrijdag lijken dan overwegend droge dagen, als de stroming meer noordoostelijk wordt door hogedruk ten westen met een uitloper richting Scandinavie  en lagedruk boven het zuiden van Europa. De aangevoerde lucht is behalve droger ook kouder, vooral aan de bodem, en hierdoor minima -2/-7 C en maxima -1/+1 C met een koud aanvoelende noordooster.

En daarna, dat blijft uiterst onzeker.
Want de Uitvoer 00z vandaag was niet best qua winterkansen, met opnieuw slechts 25-30% van de leden die voor aanhoudend koud weer gingen, zonder dat de echte zachtheid ook weer gaat terugkeren. De zachtste leden houden het bij waarden maar iets boven de 5 C, en de gemiddelde waarden blijven voor gehele verwachtingsperiode meest onder de norm.
Samen met de 2e helft januari die thermisch heel anders is verlopen dan de 1e helft, met relatief veel meer –iets- te koude dagen (ongeveer 2/3 deel) zou dit wellicht dan de overgang markeren naar een meer normale of kouder tijdvak ná het warmtemaximum juli 2013-januari 2015.....

Dat gaat toch een beetje de vraag worden om ’t op weergebied nog interessant te houden als deze winter dus inderdaad geen echte vorstperiode meer gaat geven, als dus die 80% gelijk gaat krijgen, want vanaf half februari zijn de kansen daarop klimatologisch gezien al heel klein en gezien onze voorgeschiedenis dus al helemaal lijkt me.
Aan de andere kant, want dat was al een aantal dagen niet meer gebeurd door de opers van de beide hoofdmodellen, laat GFS oper 06 zien, met wél doorzettende Scandi hogedruk, dat we wellicht toch nog een écht winterse februari zijn begonnen vandaag.....

Mvg, Ronald.   
2
Winterseizoen 2014/2015 / Re: Winterfoto's 2015
« Laatste bericht door david Gepost op Gisteren om 20:09:02 »
Heerlijk schaatsweer vandaag  :D
3
Weerfoto's en filmpjes / Re: zonsopkomst of ondergang
« Laatste bericht door JTW Gepost op Gisteren om 19:19:48 »
Sinds kort verhuisd naar St. Maarten, Noord Holland. Zonsondergang vanuit de voordeur genomen.
4
Weer in het nieuws / Re: Weer in het nieuws
« Laatste bericht door anja Gepost op Gisteren om 14:40:29 »

In grote lijnen verandert er t/m het weekeinde van 7-8 februari niet veel in het stromingspatroon. Het blijft overwegend iets te koud met tweede helft volgende week lokaal matige vorst.


http://janvissersweer.nl/
5
Ronald de wildt / Update 30-1-2015: ik ben los......
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op januari 30, 2015, 19:31:39 pm »
op weergebied voor alle duidelijkheid, anders zou de aanhef té dramatisch zijn.

Want de ochtend begon hier in Spijkenisse ook nog fraai winters, met een dekje hagel/sneeuw van 1/1.5 cm een strakblauwe lucht en daardoor ook nog eens een negatieve waarde op de thermometer. En op dat moment meldden delen van het noordoosten 10-15 cm sneeuw met lokaal tot matige vorst. Het gevoel was ondanks de magere Uitvoer 00z tóch winters.
Maar de zon en maxima tot weer 4/5 C was t dekje bij thuiskomst bijna weg en het oogde eerder herfstig met dikker wordende bewolking en toenemende zuidwesten wind.
En dan neem je de Uitvoer door, met een voor periode vanaf eind volgende week hopeloze GFS oper, en dan zie je UKMO 12z, en dan zie je alle gebreken van deze winter tot nu. Ondanks de mogelijkheden die er periodiek zijn, worden ze niet gegrepen. Met telkens hopeloze Russen, of in dit geval Nova Zembla, mede door kleverige Azoor met in essentie steeds voorkeur voor ZW Europa, met aan bodem sterke hogedruk bij blokkade boven of ten westen van Ierland tegenover kortdurende pogingen van Scandi hogedruk. En ook terugkeer van die enorme koudepoel boven en ten westen van Groenland, dit ondanks de stratosferische verplaatsing naar Siberie.
En dan denk je dat wordt ook weer niet deze winter, want deze mislukking plus een week tot eventuele nieuwe mogelijkheden, dan zit je al half februari en dan wordt het letterlijk steeds langer dag, en dus korter dag voor Koning Winter.

En dan ga je met die bespiegelingen dit bericht in, kijk je daarvoor nog ff op GFS ens 12z, ook onderstaand, en verbaas je je over de koude trend gehele 15-daagse.
Dan kijk je ff naar de actuele beelden, en zie je dat de trog van nu, gisteren in de Uitvoer nog gezien als een wat warmere occlusie die hoofdzakelijk regen en in het binnenland deels natte sneeuw zou brengen, op dit moment sneeuw brengt in Noord Holland bij waarden rond het vriespunt.
Op dat moment besef je dat ondanks alle modellen en geavanceerde techno, ons weer nog steeds heerlijk onvoorspelbaar is, daarom laat ik 't daar bij ;)

Mvg, Ronald.


 
6
Weer in het nieuws / weerweetjes en feitjes
« Laatste bericht door RG 67. Gepost op januari 30, 2015, 17:02:02 pm »
Wat is uitsneeuwende mist?

In de mist kan er soms opeens motregen of –sneeuw vallen. Als dat gebeurt wijst dat op veranderingen in de lucht waardoor de fijne mistdruppeltjes groter worden of bevriezen en daarbij aangroeien.

Die veranderingen kunnen optreden doordat de temperatuur verder daalt of de lucht met de hoogte (verticale opbouw van de atmosfeer) verandert, bijvoorbeeld ook in vochtigheid. Gewoonlijk zijn de druppeltjes in mist te klein om te vallen en blijven ze in de lucht zweven. Komen ze in beweging dan botsen de druppeltjes of ijskristalletjes, groeien ze waardoor ze zwaarder worden en als lichte neerslag naar beneden vallen.

Dat proces speelt zich af in een dunne mistlaag van meestal maar een paar honderd meter dikte. Daar boven is het vaak onbewolkt. Die neerslag ontstaat dus vlak boven het aardoppervlak. De mist lost dan meestal op en soms schijnt korte tijd later de zon. Het proces, waardoor mist uitregent of –sneeuwt, treedt heel plaatselijk op waardoor de mist slechts lokaal oplost. Een eindje verder op de fiets zit je dan vaak weer in de mist.

Als er dan een beetje wind opsteekt kan de mist uit de omgeving worden aangevoerd en terugkomen. Ook mistgebieden kunnen door de wind worden verplaatst. Zo kan het gebeuren dat op bepaalde dagen mist en zonnige momenten elkaar afwisselen, maar in de meeste gevallen blijft de zon dan wel een tijdje schijnen. Ook na zonsondergang kan dat gebeuren en kan de mist van het ene moment op het andere plaatselijk verdwijnen of weer terugkeren.

Mist bij temperaturen onder nul kan ook overgaan in lichte sneeuw als er extra veel stofdeeltjes in de lucht komen. De vrieskernen kunnen dan bijdragen aan de vorming van sneeuwkristallen. Onder bepaalde omstandigheden met mistig weer, voldoende vrieskernen en temperaturen onder het vriespunt kan de mist dan heel lokaal uitsneeuwen, waardoor een laagje sneeuw kan ontstaan en plotselinge gladheid kan optreden. Uit ons land zijn gevallen bekend dat het in een bepaalde wijk of straat onder de rook van een fabrieksschoorsteen enige uren licht sneeuwde.

Bron: KNMI ,Met dank aan Baltus Zwart, oud meteoroloog KNMI


7
Winterseizoen 2014/2015 / Re: Winterfoto's 2015
« Laatste bericht door david Gepost op januari 30, 2015, 15:32:04 pm »8
Ronald de wildt / Update 29-1-2015: de ultieme onzekerheid....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op januari 29, 2015, 20:02:50 pm »
Dat is eigenlijk het enige wat er op dit moment over het weer te vertellen valt.
Dat zagen we vandaag, met in de landelijke gebieden vaak winterse neerslag bij temperaturen die een graad of 3 waren, terwijl vooral in de kustprovincies eigenlijk sprake was van normaal winterweer met een graad of 6 en meest regenbuien.
De trog die komende avond en nacht gaat passeren brengt waarschijnlijk in het hele land winterse neerslag met temperaturen tussen iets boven het vriespunt aan de kust tot enkele graden onder nul in het oosten, vooral als het later in de nacht flink gaat opklaren en boven sneeuwdek wellicht tot -5 C.

Morgen een dag als vandaag, met overdag tijdelijke een drogere fase met flinke zonnige perioden en maxima 1-5 C, maar later in de middag en avond opnieuw toenemende kans op neerslag.

En zo gaat de onzekerheid qua feitelijk weer maar door de komende dagen, dit terwijl het patroon redelijk ongewijzigd blijft, zie eerste 4 kaarten die betrekking hebben op de periode morgen-volgende week donderdag.

Ook voor de situatie 2e week februari blijft de Uitvoer enorm wisselen, van doorstroomde zonaliteit via koude noordoostelijke hogedruk tot aanhouden van de huidige situatie, zie bv 5e kaart EC oper 12z.

Gewoon ieder uur uit het raam kijken, dat wordt het credo voorlopig ;D

Mvg, Ronald

 
9
Winterseizoen 2014/2015 / Re: Hellmannpunten 2014-2015
« Laatste bericht door johan b. Gepost op januari 29, 2015, 19:27:19 pm »
Het blijkt dat Deelen op 24 jan. j.l. 0,4 punten heeft gescoord. Daarmee de 1e plaats overgenomen met een totaalscore van 10.8 punten.
Wordt vanaf dit weekeinde vervolgd of medio volgende week? We wachten af.
10
GFS / Re: GFS
« Laatste bericht door david Gepost op januari 29, 2015, 18:55:28 pm »
Ik vind het nog vrij grote verschillen tussen midden en zuid nederland bij de pluim.Pagina's: [1] 2 3 ... 10