Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Weer in het nieuws / Re: Weer in het nieuws
« Laatste bericht door johan b. Gepost op Gisteren om 13:38:52 »
Vereniging Weerkunde en Klimatologie bestaat 40 jaar: hulde!

De Vereniging Weerkunde en Klimatologie (VWK) viert morgen, zaterdag 25 oktober, haar 40-jarige bestaan met een congres op de Universiteit van Utrecht. Het thema van het congres is ‘Weer en maatschappij’. Tijdens de ochtenduren spreekt onder meer Reinier van den Berg van Meteo Group (voorheen Meteo Consult) en de hoofddirecteur van het KNMI (prof. dr. van der Steenhoven) de aanwezigen toe en is er onder leiding van Gastom Vilé een podiumdebat. Dagvoorzitter is trouwens Helga van Leur.
Na de lunch vinden er diverse presentaties plaats. Zo spreekt Jan Buisman, auteur van het imposante klimaatepos ‘Duizend jaar weer’, belangstellenden toe, is er een item over luchtvaartmeteorologie door Peter de Vries (KNMI) en gaat Meteo Group in op onderwerpen als Scheepvaartmeteorologie, Gladheidsbestrijding en de Winterverwachting 2014-2015. Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan is van het lijfblad van VWK, Weerspiegel, een jubileumuitgave verschenen. Weerspiegel is naar mijn mening al jaren achtereen het toonaangevende weerblad van ons land. Meer informatie treft u aan op de website: www.vwkweb.nl

Zelf kijk ik ook wel eens op hun site en op het forum. Ben geen lid, maar valt mij wel op dat ze zeer "technisch" zijn. Ook hun link naar de winterverwachting is altijd interessant. Felicitaties daarom.
Heb het trouwens overgenomen van Jan Vissers weer.
2
Ronald de wildt / Update 23-10-14: Z/ZW-aanvoer tot het oneindige........
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op oktober 23, 2014, 16:18:39 pm »
Onder het topic "seizoenverwachtingen" heb ik een tijdje de Uitvoer nagespeurd op mogelijke veranderingen tegen en vanaf 27 oktober. Enige tijd was dit in een redelijke minderheid van de modellen vertegenwoordigd.
Sinds een dag of 2 is het echter weer eensgezind, en de gehele 16-daagse verwachtingstermijn, weer onvervalste Z/ZW aanvoer tussen het patroon met hogedruk ten oosten en lagedruk ten westen.
Periodiek wisselvallig, en waarschijnlijk de rest van de maand voortdurend boterzacht, gaat er weer toe leiden dat we een maand met een top 10 positie qua zachtheid beleven.
En ook de 1e week van november belooft nog geen ingrijpende wijzigingen. Hooguit, door toenemende zonalisering van het patroon onder invloed van sterke straalstroom ten noorden van ons land, toename van de wisselvalligheid en een geleidelijke normalisering van de temperaturen.
Geplaatste GFS ens pluim als voorbeeld van een en ander.

Mvg, Ronald.

3
Weer in het nieuws / Re: Weer in het nieuws
« Laatste bericht door anja Gepost op oktober 23, 2014, 16:04:56 pm »
Zuidelijke wind

Het merendeel van de maanden is dit jaar te warm verlopen. De maand augustus brak de reeks van toen al 8 te warme maanden op rij en dat was meteen ook de koelste augustus in ruim 20 jaar. De septembermaand erna en nu dus ook oktober verlopen weer warmer dan normaal. De maand is nog niet om, maar nu kunnen we met enige zekerheid al zeggen dat we ver boven de norm gaan uitkomen. Deze maand hebben we dat vooral te danken aan de vele zuidelijke winden

http://www.weer.nl/weer-in-het-nieuws/weernieuws/ch/deae3bbe84de36d7985107d77fe9f13b/article/zuidelijke_wind.html
4
Weer in het nieuws / weerweetjes en feitjes
« Laatste bericht door RG 67. Gepost op oktober 23, 2014, 15:20:57 pm »
Waarom zie je luchtballonnen vooral aan het begin of aan het einde van de dag?

Een heteluchtballon dankt zijn stijgend vermogen aan het feit dat de lucht binnen de ballon heter is en daarmee lichter dan de lucht erbuiten.
Zolang dus de omgevingstemperatuur van de ballon lager is dan de luchttemperatuur in de ballon zelf, behoudt de luchtballon zijn drijfvermogen.
Thermiek - het opstijgen van hete luchtbellen van af de grond - is daarom een gevaarlijk verschijnsel voor luchtballonnen.
Wanneer een luchtballon in een thermiekbel terecht komt, kan de omgevingstemperatuur van de ballon plotseling hoger zijn dan de luchttemperatuur in de ballon zelf.
De ballon verliest dan zijn drijfvermogen en kan ineens snel naar beneden zakken.
Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Thermiek ontstaat vaak één tot anderhalf uur na zonsopkomst en verdwijnt meestal zo'n anderhalf uur voordat de zon ondergaat.
Het is daarom dat ballonvaarten in het hoogseizoen alleen in de ' randen van de dag" plaatsvinden.


Bron: KNMI en het maandblad het weermagazine.
5
Actueel weer en waarnemingen / woe
« Laatste bericht door actueelweerpraatje Gepost op oktober 22, 2014, 11:51:06 am »
Gelderland 11:25 uur: Het is halfbewolkt met stapelwolken, af en toe een bui en aardig wat herfstwind. Het kwik wijst 10,3 'C aan, terwijl in het ZuidWesten hogere temperaturen zijn van 12,8 'C. Er viel hier in Kesteren 4-5 mm regen, terwijl in Twente het meeste viel tot 14 mm. Ten NoordWesten boven zee onstaat nieuwe buienbewolking. De anemometer geeft een Noord WEsten wind met kracht 4, en stoten tot 37 km/u. Aan de kust soms kracht 7 bft. De barometer was oplopend tot heden 1016,1 hpa. Het zicht ligt op 28,3 'C, op de Wadden het laagst zo'n 10 km. Er zijn praktisch geen pollen in de lucht. De zon heeft een UV index van 2 als het onbewolkt is, met bewolking slecht UV-1 kracht. De zon ging vanmorgen om 8:15 op, en de klok zal binnenkort 1 uur teruggaan in de tijd, het is dan wat vroeger licht. Morgen krimpt de windrichting naar ZuidWest, en vrijdag naar Zuid. Er is morgen een passage van een warmtefront wat iets motregen gaat geven een ook iets meer een gelaagde bewolking.

Volg twitter: actueelweerpraatje
6
Verwachtingen / Geen steun vandaag in de Uitvoer....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op oktober 21, 2014, 21:12:44 pm »
Dat laat geplaatste GFS ens pluim goed zien, met in deze run pas wat meer kans op koudere oplossingen zo tegen de maandwissel.
Maar nog zes dagen te gaan, gezien de termijn eigenlijk nog niet voorspelbaar in de Uitvoer dus :D
Morgen meer....
7
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door MKW Gepost op oktober 21, 2014, 19:42:19 pm »
WIND:
Vanavond zware windstoten. Harmonie komt met zware windstoten (rond 50-60 kt boven zee en boven land boven de 41 kt (40-50 kt). Verder 8 tot 9 Bft in de kustgebieden. Harmonie laat aan de westzijde van het laagje een meer uitgebreid gebied met 9 Bft zien. Dit betekent dan ook windstoten soms boven de 100 km/uur. (boven land kan sporadisch zo'n windstoot optreden, maar te weinig om code oranje af te geven). We gaan we uit van een 9 Bft in de maritieme verwachtingen en windstoten tussen de 80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust. Woensdag in de loop van de ochtend dag een afnemende wind.

Bron: Guidance KNMI 18.16 uur
8
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door MKW Gepost op oktober 21, 2014, 19:22:47 pm »
9
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door anja Gepost op oktober 21, 2014, 14:45:54 pm »
 :P10
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door MKW Gepost op oktober 21, 2014, 08:18:31 am »
WIND:
Dinsdagmiddag en avond aan de west en noordwestkust zware windstoten. Voor de windsprong al op de westkust, achter de windsprong komen ook IJsselmeer, Friesland en Flevoland erbij. A.g.v. onstabiliteit worden de zwaarste windstoten in eerste instantie achter de windsprong verwacht. Harmonie komt met zware windstoten (>41 kt) voor de kustprovincies vanaf 10 UTC, achter de windsprong met windstoten rond 50-60 kt boven zee en op de buienlijn boven land gebieden boven de 41 kt (40-50 kt). Dinsdagavond neemt de gradiënt nog verder toe, dankzij het zuidoostwaarts koersende secundaire laagje. Dit betekent 8 Bft in de kustgebieden, mogelijk 9 in het noorden. Harmonie laat aan de westzijde van het laagje een uitgebreid gebied met 9 Bft en een band met 10 Bft zien. Dit betekent dan ook windstoten rond de 120 km/uur. Vanwege de grote onzekerheid gaan we uit van een mogelijke 9 Bft in de maritieme verwachtingen in het noorden en windstoten tussen de 80-90 km/uur landinwaarts, 90-100 km/uur aan de kust. Woensdag in de loop van de dag een afnemende wind.

Bron guidance KNMI
Pagina's: [1] 2 3 ... 10