Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Weerpoll's / Re: Zomer 2015
« Laatste bericht door Polka Dancer 2.0 Gepost op Vandaag om 16:44:02 »
De laatste dag van augustus is alweer daar. De laatste dag van de meteorologische zomer. We hebben een zomer gehad met een hittegolf. (Ik zat er faliekant naast, ik verwachte slechts 5 zomerse dagen en geen tropische dagen.) We hadden deze zomer (ik neem de Bilt als meetpunt) 28 zomerse dagen waarvan er 5 tropisch waren. Ook beleefden we op 25 juli een heuse zomerstorm (windkracht 10 werd er gemeten!) Het kwam ook regelmatig tot heftige onweersbuien met wateroverlast. Ook sneuvelden verschillende warmte en koude records. Kortom, een zomer met voor ieder wat wils, het was allesbehalve saai te noemen. Maar de optie: Een warme zomer met de nodige onweersbuien kwam het dichtstbij van hoe uiteindelijk deze zomer verlopen is. Nu maar afwachten hoe de herfst gaat worden. Ik denk dat het koele patroon van eerder dit voorjaar weer opgepakt gaat worden. Dus veel noordenwinden, wisselvallig, maar toch zonnig. We gaan het 'weer' zien. ;)   
2
Weer in het nieuws / Drie Categorie 4 orkanen in de Stille Oceaan: hoe zeldzaam is dat?
« Laatste bericht door sandra Gepost op Gisteren om 21:23:55 »
Een zeer zeldzame meteorologische gebeurtenis zaterdagavond in de vroege zondagochtend toen drie Categorie 4 orkanen waren lopende tegelijk in de Stille Oceaan.

Om 11 uur CEST zaterdag Huricane Kilo (135 mph) werd goed ten zuidwesten van de Hawaiiaanse eilanden, gevolgd door zich Hurricane Ignacio (140 mph) in het oosten van Hawaii en Orkaan Jimena (140 mph) in de oostelijke Stille Oceaan. Kilo was de laatste van het trio tot categorie 4 status te bereiken, doen op zaterdagavond. Ter referentie, worden orkanen met een maximale aanhoudende winden van 130-156 mph ingedeeld als categorie 4, dat is de op een na hoogste categorie op de Schaal van Saffir-Simpson.

Dit is de eerste geregistreerde optreden van drie categorie 4 orkanen in de centrale en oostelijke Stille Oceaan bekkens op hetzelfde moment. Daarnaast is het ook de eerste keer met drie grote orkanen (categorie 3 of sterker) in die bekkens gelijktijdig,  volgens de orkaan specialist Eric Blake van het National Hurricane Center.
Hierbij de link: http://www.weather.com/storms/hurricane/news/three-category-4-hurricanes-pacific-kilo-ignacio-jimena
3
Ronald de wildt / Update 28-8-2015: fraai.....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op augustus 28, 2015, 16:38:45 pm »
Die grote verschillen in weerbeeld en bijbehorende temperaturen zijn karakteristiek voor een meridionaal patroon, zeer veel voorkomend dit jaar.
We zien dat ook de komende periode weer.
EC oper 00z voor zondag als voorbeeld van een zuidelijke stroming als gevolg van Euro hogedruk en lagedruk ten westen.
Tot en met maandag zal het daarom periodiek sterk wisselvallig zijn met af en toe grote hoeveelheden neerslag, in de vorm van forse regen- en onweersbuien, te beginnen vanaf morgenavond. Aanhoudend vrij warm ook, met op zondag mogelijk tropische waarden.
Waardige afsluiting van een warme en natte augustus 2015.

En dan verschuift in een aantal dagen het beeld volledig als lagedruk ten (noord) oosten is aangekomen, hogedruk ten westen (opnieuw en al heel lang vooral ook boven Groenland) en de stroming noordelijk zal worden met aanvoer van polaire lucht, zie 2e kaart.
Dan vrij langdurig (zie GFS 06z pluim), wellicht gehele 1e decade van september, een "slechts" licht wisselvallig en koel weerbeeld.

Mvg, Ronald.


4
Ronald de wildt / Update 25-8-2015: en opnieuw volop afwisseling op het program....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op augustus 25, 2015, 19:36:31 pm »
Bijna ongemerkt, want zeker geen gevolg van een verandering van patroon, is er in juli en augustus een einde gekomen aan de heersende droogte.
Een droogte die vanaf maart was opgebouwd is in juli in het noorden in minder dan 2 weken vol weggepoetst en in deze maand valt er landelijk in relatief korte tijd enorme hoeveelheden neerslag. De in het "oude" klimaat geldende dagelijkse mm's is opnieuw vervangen door het "nieuwe" klimaat met dagelijks vele tientallen aan mm's.
Wel is deze maand opvallend warm verlopen, met in de Bilt op dit moment een afwijking van plus 1 C, zorgt er voor dat de zomer in totaal tussen 0.5 C en 1 C te warm is verlopen.
Duidelijk relatief warmer dus dan afgelopen voorjaar, en eigenlijk gewoon weer opzienbarend omdat het zeer warme tijdvak juli 2013-januari 2015 voorbij leek, met genormaliseerde temperaturen vanaf februari dit jaar. Maar dus toch weer een -vrij- warme zomer en nog steeds geen overtuigende en langdurige trendbreuk met alle warmte van de laatste 2 jaar.
Wel is de factor "kou" er ook deze zomer duidelijk ingekomen, met tot in juli af en toe -record- koude minima en ook een aantal dagen waarop de maxima recordlage waarden bereikten.

Grillig, met als uiteindelijk gemiddelde nog steeds de warmte als overheerser, zo zou je het kunnen samenvatten de laatste maanden.

En die afwisseling gaat voorlopig nog wel door.
De eerste dagen met veel regen aanstaande en vrij scherpe temperatuurverschillen, zoals zo vaak,  tussen het noordwesten met 20 C of iets daarboven en ruim 25 C in het zuidoosten.
Het weekend dan meest droog en zomers tot tropisch (vooral op zondag) warm.
Dan weer regen- en onweersbuien op zondagavond en navolgend scherpe afkoeling.

Met de eerste week van september dan weer heel ander weer. Hogedruk ten westen en lagedruk boven Scandinavie zorgen voor een NW/N stroming waarin koele polaire lucht komt ingestroomd en de maxima zeer waarschijnlijk -ruim- onder de 20 C blijven met een periodiek onaangename noordenwind.

Zie geplaatste GFS 12z pluim als voorbeeld van de geschetste afwisseling.

Mvg, Ronald.

5
Wind / Re: Stormkansen!
« Laatste bericht door yeshouse Gepost op augustus 22, 2015, 12:48:28 pm »
Op de windkaarten komt er op maandag een venijnig laagje door het kanaal....
6
Ronald de wildt / Update 18-8-2015: met de regelmaat van een klok......
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op augustus 18, 2015, 20:24:51 pm »
Zo valt weerjaar 2015 mi wel te omschrijven.
Voor wat betreft het patroon, maar ook bv het weerbeeld per week.
Want wat we zeer waarschijnlijk de komende 10 dagen gaan meemaken, dat hebben we deze zomer bijna wekelijks meegemaakt.
Zoals ook deze week zit het slechte deel meestal aan het begin.
Het midden, de woensdag is vaak een kanteldag, waarin hogedruk het roer overneemt.
Vanaf dan een rappe stabilisatie, met veel zon dan terstond zomerse maxima.
Tegen en in het weekend dan het hoogtepunt van de hitte, met maxima tippend of net aan de tropische grens, maar toenemend onstabiel.
Uiteindelijk dan regen- en onweersbuien en afkoeling, nog voor de nieuwe week begint.

Zie hier het waarschijnlijke weerbeeld vanaf morgen tot en met volgend weekend.

Je kunt het saai noemen, maar iedereen komt wel aan zijn of haar trekken.
En dat wekelijks.....

Mvg, Ronald.

7
Ronald de wildt / Update 16-8-2015: die grote afwijkingen in zeewatertemperaturen ....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op augustus 16, 2015, 13:02:17 pm »
Over dat fenomeen wordt al enige tijd veel gesproken in weerland.
Al vorig jaar werd hierover op het Duitse weerforum veelvuldig gediscussieerd.
De laatste tijd neemt de aandacht ook bij andere weerfora toe, dit mede omdat de afwijkingen steeds groter worden de laatste maanden.

Dat dit verschijnsel zijn invloed heeft op het stromingspatroon in Europa lijkt evident. Lagedruk blijft manifest in de omgeving van Ijsland, het warmere zeewater ten oosten en noorden van Azoren kan het Azorenhoog krachtiger en mobieler maken.
De grote verschillen zorgen er mede voor dat de lagedruk op de Atl Oceaan af en toe voor de tijd van het jaar al diepe waarden bereiken.
Dat was zo rond de periode van onze zomerstorm, dat was ook zo eind afgelopen week en hoewel de "afgeleide" lagedruk boven onze omgeving qua luchtdruk niet zo ontwikkeld was zorgde eea er wellicht wel voor datde onstabiliteit boven West Europa zo enorm is toegenomen sinds afgelopen donderdag.
We hebben al flinke hoeveelheden gehad, en bv de GFS oper 06z schetst tot dinsdagmiddag voor ons land totale hoeveelheden tussen 20 mm in het westen en plaatselijk bijna 100 mm in het oosten.
Door deze ontwikkelingen blijven ook de temperaturen de komende dagen flink achter bij eerdere verwachtingen, tot midden komende week is 20 C het gemiddelde en niet de 25 C die ik eerder voor mogelijk hield.

Uitvoer is wel overtuigd van krachtig herstel vanaf woensdag, mede veroorzaakt door herstel overheersende hogedruk-invloed zoals zo vaak dit jaar, bij meest droog weer en toenemend aandeel van de zon gaan de maxima dan wel weer voor enige tijd naar gemiddeld 25 C.

Maar die grote bel te koud water ten noordwesten, in samenhang met die bel te warm water ten zuidwesten, dat moeten we denk ik toch in de gaten gaan houden....

Mvg, Ronald.   

Edit: de beide opers van de hoofdmodellen geven in de 12z run op termijn, zo vanaf midden komende week, ook weer flinke lagedruk in het bovenbeschreven gebied. De uitwerking op ons weer is nu echter opnieuw positief. Door WA vormt zich boven Scandinavie flinke hogedruk waardoor wij weer een langdurige warme zomerfase tegemoet gaan. Eea moet zo tegen volgend weekend, als de aanvoer meer zuidoostelijk gaat worden door opkomende lagedruk vanuit het zuidwesten, tot maxima in de orde van 24-29 C gaan leiden, met tropische waarden ook weer mogelijk, met uiteindelijk ook weer de toename van de kans op regen- en onweersbuien gevolgd door afkoeling.

Het ritme van deze zomer is fascinerend.....
8
Ronald de wildt / Act 10-8-2015: augustus past prima in zomer 2015.....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op augustus 10, 2015, 19:33:44 pm »
En dat het niet zo beroerd is met ons klimaat, dat wijzen ook de laatste 2 weken weer uit.
Juli kende de laatste dagen van de maand een voor de tijd van het jaar zeer koel weertype, wat er toe leidde dat de maand in totaal ongeveer een halve graad boven normaal is geƫindigd, dit voor de Bilt. En dat is precies de score die juni haalde, en ook de eerste decade van deze maand is ongeveer een halve graad te warm verlopen.

Het koele weer eind juli leidde nog tot een aantal dagrecords qua minima, ook een beeld van deze zomer die verder dus in het geheel genomen vrij warm verloopt met qua neerslag en temperatuur zeer grote regionale verschillen.
Grof gezegd volgt ons land een beetje de verschillen die er binnen Europa heersen. Het noordwesten, mn de Wadden, kent een heel normaal temperatuurverloop, symbool van relatieve koelte ten noordwesten en noorden (Schotland, Ijsland, West Scandinavie). De gebieden langs onze landsgrenzen zitten tot meer dan 1 graad boven normaal, dit als symbool van de heersende grote hitte boven delen van Zuid-, Midden en Oost Europa.

De zomerstorm van 25 juli bracht tijdelijk wat meer invloed van de straalstroom boven ons gebied, maar met ingang van deze maand is de relatieve rust als gevolg van overheersende hogedrukinvloed weer volop terug. Artikelen over deze grote storm benadrukten de dit jaar steeds groter geworden temperatuurafwijkingen van het Atl zeewater. Gebieden rond de Azoren hebben een flink te warm zeewater, dit terwijl zich ten zuiden/zuidoosten van Groenland een enorme plas relatief steeds kouder zeewater aan het vormen is, wellicht veroorzaakt door deels stilvallen van de Golfstroom daar. Volgens velen is deze situatie -mede-verantwoordelijk voor de hardnekkige patronen van dit jaar.
We gaan zien welk effect dit voor komende seizoenen gaat hebben.

Maar ook voorlopig blijft de weersituatie meer dan interessant. Komende dagen weer droog weer, volop zon en steeds hogere temperaturen, tot donderdag de tropische grens weer volop gehaald gaat worden. Dan passage front, enkele flinke regen- en onweersbuien en weer daling van temperatuur, met komend weekend weer eens wat koelere dagen, met maximaal gemiddeld rond de 20 C en weer 2 frisse nachten, weerbeeld stabiliseert wel weer snel, zoals we gewoon zijn....

Volgende week ook dan nog grotendeels handhaving van het meest droge, vrij rustige en ook vrij warme weerbeeld, met maxima zo rond de 25 C gemiddeld.

Pas richting eind 2e decade lijken er wat tekenen in de Uitvoer te verschijnen die heel geleidelijk afscheid afkondigen van dit typische Hondsdagenweer, toename wisselvalligheid en windkracht en normalisering temperatuur lijken 3e decade te gaan kenmerken.

Mvg, Ronald.
9
Weerfoto's en filmpjes / Re: zonsopkomst of ondergang
« Laatste bericht door david Gepost op augustus 10, 2015, 11:12:34 am »
Mooie terugkomst zo in nederland gister.
10
Verwachtingen / Komende dagen meest droog zomerweer met zonnige perioden.
« Laatste bericht door weerennogmeer Gepost op augustus 09, 2015, 09:36:10 am »
Beste weervrienden,

Vandaag zien we vanuit het zuiden de bewolking toenemen maar blijft het wel nagenoeg droog. De temperaturen liggen zo tussen de 24 en 26 graden. Wind staat er eigenlijk nauwelijks zwak 2 bft uit een noord tot noordoostelijke richting.

Wat zijn de verdere verwachtingen surf daarvoor even naar mijn website en bekijk het weer gemiddeld over Nederland als in de regio van het Land van Heusden en Altena www.weerennogmeer.nl

Fijne dag nog allemaal.

Groetjes Frank   
Weerstation - Dussen (NB)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10