Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Ronald de wildt / Update 30-6-2015: 't wordt wel heel bijzonder.....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op juni 30, 2015, 19:47:47 pm »
Heel symbolisch voor de klimaatontwikkelingen in bredere zin, is het over in deze juni in ruim 3 weken opgebouwde negatieve verschil van de gemiddelde temp tov de norm in luttele tijd weggepoetst. Tot vandaag was het verschil in de Bilt nog -0.2 C, maar grote kans dit vandaag voor een groot deel is opgelost.
Want het is weer warm, vandaag al tot 28 C in het zuiden, en het gaat nog flink warmer worden de komende dagen.
Niet mijn weertype zoals u weet, maar uit weerkundig oogpunt gaan we wel heel bijzondere tijden tegemoet.
Want door de zuidelijke aanvoer op hoogte die plaatsvindt, en voorlopig zal aanhouden, komt bijzonder warme lucht over ons heen. Met temp op 1500 meter die voor enige dagen naar gemiddeld 20 C gaan, dat maken we niet veel mee op onze breedte.

Met veel zon, alleen in het zuiden en zuidwesten wat hoge bewolking, gaan de waarden morgen al in het midden en zuiden naar tropische waarden, maxima tot 33 C zijn dan in Limburg, Zeeuws Vlaanderen en Brabant al mogelijk.
De nacht naar donderdag verloopt nog droog, met vanuit het zuiden wel toenemende bewolking, met name in het midden en westen van het land. Minima komen waarschijnlijk nergens meer onder de 20 C, in de Randstad zal het rond de 25 C blijven als laagste waarde.
Donderdag dan overdag in het westen en noorden al een kans op een regen- of onweersbui, met maxima hier rond de 30 C later in de middag iets dalend agv inzettende zeewind. Elders, mn in het (zuid) oosten blijft het droog en vrij zonnig met waarden die tot rond de 35-36 C kunnen oplopen.

Door deze extreme, en ook vrij plotseling optredende, hitte vormt zich een thermische vore die vooral donderdagavond en nacht naar vrijdag tot regionaal fors onweer en regenval kan leiden. De minima gaan met aanlandige aanvoer wel iets omlaag tov de voorgaande nacht, en liggen tussen 15-20 C.
Vrijdag overdag dan weer meest droog, wel redelijk veel bewolking en maxima tussen 25 C aan zee en 32 C in het oosten. In de avond en nacht opnieuw buienkans.

En dan zaterdag.
Zoals vaak bij een opzienbarende periode zit ook nu het venijn in de staart. Zaterdag trekt, onder invloed van naderende lagedruk vanuit het westen, nog 1 keer de continentale aanvoer uit het ZO aan en voert wellicht historisch warme lucht aan. Opers van de beide hoofdmodellen geven voor zaterdag nog steeds, met veel zon, waarden aan die tussen 34-37 C liggen.
In de avond dan fors onweer, daarna aanlandige aanvoer met flink dalende waarden, in zo'n 3 uur dalen de waarden dan van 35 C naar rond de 20 C.

Zondag en ook begin volgende week blijft het nog overwegend stabiel en ook hoogzomers weer, zonder extremen, met minima 14-18 C en maxima 22-28 C.

Rond midden volgende week kan, onder invloed van hét patroon van deze tijd: hogedruk ten westen en lagedruk ten (noord)oosten, met meer NW aanvoer de gemiddelde temp wel weer eens naar een niveau gaan waarin 20 C het gemiddelde gaat worden.

Edit: zo zag zojuist bij de buren van Weerwoord een twitterbericht van MeteoGroup waarin ze in hun verwachting de maxima voor zaterdag op 40 C, zuiden Nederland en 41 C Belgie hebben gezet.
Als dat gebeurt wordt ons warmterecord (38.6 C) niet alleen verbroken maar verpulverd. En dit gebeurt al vele jaren wel ergens op de wereld.
Van zoiets kan ik sprakeloos worden, maar tegelijk wordt deze overpeinzing verstoord door een buurman die in zijn SUV wegkachelt en een overvliegende gast vol met frequent flyers op weg naar Rotterdam/Den Haag luchthaven

Mvg,Ronald.
2
Ronald de wildt / Update 29-6-2015: kort maar zeer hevig.....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op juni 29, 2015, 20:43:58 pm »
Met nog steeds alle onzekerheid over de concrete invulling van de aanstaande hitte.
Lijken we wel te kunnen vaststellen dat de meest bijzondere hitte, in de zin van -ruime- 30 plussers, zich vooral zal concentreren op de donderdag en zaterdag.
Veroorzaker van de vraag in hoeverre de waarschijnlijke hitte-golf een landelijk fenomeen zal worden is mn de thermische lagedruk zich vanaf donderdag zal doen laten gelden en de mate van optredende zeewind.
Bijzondere tijden dus op weergebied, met voor zaterdag nog steeds de virtuele mogelijkheid van het bereiken van de hoogste gemeten maximumwaarde ergens in Nederland.
Bijzonder ook in het opzicht dat bv EC oper 00z over de komende 10-daagse temperaturen voorziet op 1500 meter hoogte tussen 20-23 C komende zaterdag en maar nipt boven de 5 C medio volgende week.
Ook geplaatste GFS 12z pluim laat de onzekerheid van de mate van hitte zien, met in iedere run net als in de EC de oper als warme uitbijter, maar bovenal een rappe normalisering en later zelfs weer grote kansen op beneden normale waarden.

Mvg, Ronald.

 
3
Weerpoll's / Re: Zomer 2015
« Laatste bericht door Polka Dancer 2.0 Gepost op juni 29, 2015, 20:05:17 pm »
Nee, die is idd nog niet leeg. Zo zie je maar weer ha ha. :P
4
klimaat / Twee dingen die opvallen...
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op juni 28, 2015, 15:38:44 pm »
Allereerst vwb ijsbedekking Noordpool.
Na redelijk dramatische ontwikkelingen tot begin maart, met zelfs tijdelijk een all-time laagte waarde, is de ijsbedekking redelijk hersteld.
Enige tijd hield de gemiddelde bedekking gelijk tred met de onderkant van de mediaan, de laatste weken gaat het gemiddelde zelfs richting de mediaan zélf, met opvallend meer ijs dan vorig jaar rond deze tijd.


En dan de zon.

Ik vind het zelf opmerkelijk dat deze cyclus de laatste anderhalf jaar beduidend actiever was dan voorzien, maar tov het gemiddelde blijft het een zwakke cyclus.
En het heeft er de laatste weken de schijn van dat de activiteit langzaam maar zeker toch aan het afnemen is, vorig jaar gaf 1 zonnevlekken vrije dag, wellicht dat er de komende weken meer aan zitten te komen, zie hiervoor de site van spaceweather.
5
Ronald de wildt / Update 28-6-2015: hitte-golf of tóch virtuele worst.....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op juni 28, 2015, 14:57:21 pm »
En zo zie je, net zoals in de winter met een virtuele vorstperiode in de pluimen, dat het tóch nog geen gelopen zaak is, die hitte-golf.

Was op zich ook wel redelijk opzienbarend, termijn waarover gesproken werd is merendeels ruim buiten de betrouwbare verwachtingstermijn van 5 dgn, en alle media spreken al dagen over het inferno dat ons te wachten staat vanaf midden komende week.

Maar zien we GFS 06z pluim, dan is de ergste hitte toch al weer deels afgebouwd, komt waarschijnlijk door de onvoorspelbare effecten van de thermische laagjes die in de zeer warme bovenluchten gaan ontstaan.
En met een nog relatief koude waterplas om ons heen, kan een klein verschil in patroon, dus aanvoer, enorme thermische effecten hebben, zie bv het enorme verschil tussen volgende weekend zaterdag en zondag.

Het gaat warm worden. daarover is mi geen onduidelijkheid, maar of het werkelijk tot hete luchtoven toestanden gaat leiden, is nog absoluut ongewis.

Mvg, Ronald.

 
6
Weerpoll's / Re: Zomer 2015
« Laatste bericht door Nol de Ruiter Gepost op juni 28, 2015, 07:26:06 am »
En zo lijkt het erop dat ook deze juni het zal moeten stellen met een miserabel aantal van slechts 2 (!) zomerse daagjes, waarvan één er dan wel tropisch was. Hoe zal het de rest van de zomer vergaan? Wordt het nog wat, of is het vat (nu al) leeg... :(

Het vat is nog niet leeg hoor... ;)
7
Ronald de wildt / Update 27-6-2015: hete tijden aanstaande.....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op juni 27, 2015, 20:17:43 pm »
Na mijn laatste bericht heeft de Uitvoer heel eensgezind en heel consistent gekozen voor toch een langdurige zeer warme periode ná aanstaande dinsdag.
Het heeft er schijn van dat volgend weekend de aller scherpste kantjes van de hitte er af zullen gaan, maar een volop zeer zomerse 1e decade van juli lijkt zeer waarschijnlijk.

De geplaatste kaarten laten de snelle ontwikkeling richting hitte vanaf begin volgende week zien.
Maandag en dinsdag al veel zon, voortdurend droog maar met maxima tussen 21 en op dinsdag al in het zuiden 27 C nog redelijk aangenaam.

Woensdag wordt de aanvoer dan oostelijk, als hogedruk met kern boven Scandinavie ligt. Deze dag gaan de maxima al naar 25-30 C. Dit nog wel met een aangename windkracht 3-5 Bft uit het oosten.
Zoals uit de laatste kaarten blijkt gaat richting donderdag/vrijdag deze wind er meer en meer uit, dit als op nadering van thermische lagedruk de gradiënt minder wordt. Tegelijk wordt de bovenlucht nóg warmer, op 1500 meter hoogte tot rond de 20, waardoor de hitte extreem gaat worden. Landelijk algemene tropische waarden maar met name in het zuiden en zuidwesten tot 35 C toe. Als gevolg van deze bijzondere waarden neemt de onstabiliteit rap toe, al op donderdag kan het in het zuiden en westen tot wamte onweer komen.
Hitte wordt hierdoor echter niet verdreven, verwachting is dat tot en met volgende week zaterdag de waarden in grote delen van het land tropisch blijven, ook in de nacht geen langere waarden dan 18-24 C.
Pas op zondag lijkt het hele land in wat minder warme lucht te komen, met nog altijd dan ruim boven de 25 C in het oosten.

Geplaatste GFS 12z pluim laat zien dat pas einde 1e decade de echte warmte voorbij lijkt.

De virtuele hitte-worst gaat er dus wél komen, en wat voor 1.....
Of dit aanstaande zeer warme tijdvak een echte breuk met de thermische gematigdheid van de laatste maanden gaat beteken, is afwachten.

Mvg, Ronald.

   
8
Weerfoto's en filmpjes / Re: zonsopkomst of ondergang
« Laatste bericht door JohanV Gepost op juni 26, 2015, 21:10:57 pm »
Net terug uit het prachtige Rhodos en daar van de week om 05.50 uur deze foto van de zonsopkomst gemaakt.9
Weerpoll's / Re: Zomer 2015
« Laatste bericht door Polka Dancer 2.0 Gepost op juni 26, 2015, 20:33:57 pm »
De 3e zomerse dag (25 graden) in de Bilt is een feit deze juni. En een 4e op de valreep zit er ook nog in. ;) 
10
Ronald de wildt / Re: Act. 7-6-2015: ook juni volgt trend...
« Laatste bericht door Polka Dancer 2.0 Gepost op juni 24, 2015, 01:47:24 am »
Dit jaar heeft overeenkomsten met 2013. (Oke, toen waren de eerste 5 maanden vele malen kouder als dit jaar.) Maar juni lijkt er wel veel op en juli 2013 was een maand met zowel koel als warm weer, het was toen ook constant stuivertje wisselen tussen koude en warme dagen. Het lijkt erop dat we de komende tijd hetzelfde als toen gaan meemaken.   
Pagina's: [1] 2 3 ... 10