Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Ronald de wildt / Act. 23-8-14: een wel heel opzienbarende augustusmaand....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op Vandaag om 16:27:21 »
Deze zomer heeft ons een aantal malen flink op het verkeerde been gezet. De eerste vijf a zes weken verliepen conform het einde van de lente. Af en toe een vrij warme periode, dan toenemend wisselvallig gevolg door afkoeling. Zorgde voor een gemiddeld beeld waarin de temperaturen ongeveer een halve graad boven de norm verkeerde, een periode die trouwens ook zeer grote verschillen te zien gaf tussen het zonnige zomerse zuiden en zuidwesten en het beduidend somberdere en koelere noorden en noordoosten.

Daarna, in de loop van 1e decade juli, volgde een subiete overgang naar zeer warme temperaturen, waarbij het wisselvallige karakter zich handhaafde met opnieuw zeer grote regionale verschillen.

Deze zeer warme fase handhaafde zich t/m de 1e week van augustus waarna een fase begon met geleidelijk teruglopende temperaturen en het steeds frequenter optreden van zware buien. Vanaf halverwege de maand verscherpte de koude zich en zoals ik in de laatste berichten al aangaf heeft de koelte zeer imposante kenmerken. In direct polaire lucht komt het periodiek tot relatief (normaal = 12 C) zeer lage minima, tot regionaal 5 C toe. Ook komende nacht kan weer zeer lage minima geven, met regionaal wellicht tot onder de 5 C.

Opvallend is verder het lage dagelijkse maximum. Ondanks langdurige zonnige perioden komt ook bv vandaag het kwik voor enige uren slechts in de buurt van de 17 C, zeer opvallend is verder het gemak waarmee tijdens de buien hetkwik ook overdag daalt naar waarden rond 10-12 C.

De kou zorgt inmiddels voor een te koude tussenstand voor deze maand, en da’s al opzienbarend na alleen maar te zachte maanden dit jaar, maar vooral de intensitieit blijft verbazen. Over het tijdvak 15-25 C is het waarschijnlijk in 100 jaar niet zo koud geweest en de thermische eindstand van deze maand kan in de buurt komen van de 16C en zou daarmee 1 van de koudste augustusmaanden van de laatste tientallen jaren zijn. En zo zorgen 3 zeer koude weken er voor dat de zomer in totaal, zeer op weg naar een indrukwekkende top 10 positie, slechts subtop zal worden.

Ook opvallend is het gevolg van de kou op de zeewatertemp. Ik zag deze week een bericht waaruit bleek dat in 1 week tijd de gem. temp aan de Engelse oostkust met meer dan 3 C zijn gedaald. Niet alleen veroorzaakt door de koude bovenlucht denk ik maar ook door de veelvuldige buien die veel energie uit het water ontrekken. Maar zo repte MeteoGroup in hun laatste actualisatie van de maandverwachting nog over de langdurige gevolgen van het te warme zeewater, maar actueel zijn de temp vergelijkbaar met die van vorig jaar en duidelijk minder bovengemiddeld.   

De relatieve kou is niet alleen intens, maar ook langdurig, want tot midden komende week zal er zeer weinig veranderen. Ook verandert er zeer weinig aan het stromingspatroon, zie geplaatste kaarten.
Zo zijn de 1e (vandaag) en de laatste kaart (dag 10) bijna gelijk en da’s sysmolisch voor de praktisch ongewijzigde patronen daartussen, kaarten 2-4. Hogedruk ten zuiden én ten (hoge) noorden kan niet voorkomen dat juist boven onze regio de straalstroom ervoor zorgt dat lagedruk weersbepalend kan blijven, afgezien van korte stabilsering tijdens passage trekrug.

Aanhoudend wisselvallig dus, met periodiek zeer grote neerslaghoeveelheden (bv aanstaande dinsdag en vrijdag) en tot en met midden komende week zeer koud met dezelfde temperaturen als vandaag, daarna in minder koude bovenlucht enige normalisering van de temperaturen, maar maxima van rond en boven de 20 C blijven schaars.

Ook begin september (ondanks de fraaie Scandiblokkade die mn GFS oper voor die tijd schetst) geeft het ruime merendeel van de Uitvoer geen aanleiding tot kansen voor verbetering, zowel in weerbeeld als thermisch.

Mvg, Ronald.


   
2
Neerslag / Re: Neerslag
« Laatste bericht door anja Gepost op Gisteren om 21:35:49 »
Er stond vandaag geen maat op de regenval in met name het noordwesten. In Krommenie viel 85 mm. Zaterdag opnieuw buien met kans op onweer maar ook geregeld zonneschijn.

http://janvissersweer.nl/weerpraatje-2
3
Weerfoto's en filmpjes / Re: Wolkenfoto's
« Laatste bericht door david Gepost op Gisteren om 20:52:52 »
Bedankt


4
Actueel weer en waarnemingen / vrij
« Laatste bericht door actueelweerpraatje Gepost op Gisteren om 16:51:55 »
Gelderland 16:40 uur: Een half uur geleden begon het te regenen, met aardig wat wind en geheel bewolkt (Stratus 8/8). Het kwik is thans op 15,7'C. Aan de kust is de temperatuur lager (13,5'C) en waait het uit het Westen, Terwijl elders de wind waait uit het ZuidWesten, kracht 4 Bft, met een oplopende temperatuur tot 17,6'C in Limburg. Er trekt momenteel vrij veel bewolking over ons land, met wolkentoppen tot -40 á -50 'C. De barometer wijst een gematigde waarde van 1009 hpa en is dalend van trend. Momenteel is een passage van een koufront, met een hoogtetrog met een kern van Lagedrukgebied boven Noorwegen. Door de buien stijgt het vochtigheidpercentage naar 86%. Terwijl met de langste dag de zon om 5:10 uur op kwam is het thans om 6:35 uur opgegaan dus lengen de nachten.

Als de ooievaars na de 21e nog blijven, zal een zachte winter binnendrijven.

 
5
Weerfoto's en filmpjes / Re: Wolkenfoto's
« Laatste bericht door actueelweerpraatje Gepost op Gisteren om 16:36:28 »
prachtige foto's! Complimenten!
6
Temperatuur / Re: Temperaturen
« Laatste bericht door david Gepost op Gisteren om 15:57:31 »
Nog een vraagje, tussen wanneer worden de max temp voor een dag gemeten. Wat ik lees bij KNMI;

Voor klimatologische overzichten wordt de maximumtemperatuur bepaald over het tijdvak 0- 0 uur UT, voor de actuele weerrapporten op www.knmi.nl en Nos teletekst over de periode 6- 18 uur UT of 7- 19 MET.

Nu zie ik op weerplaza bij de grafiek voor berkhout:
Deze komt na 20.30 gister avond niet meer boven de 15 graden uit.

Maar bij deze afbeelding staat er 15.3 als max temp... dus mis ik nou iets of?7
Neerslag / Re: Neerslag
« Laatste bericht door david Gepost op Gisteren om 15:43:46 »
Dat is een beste slok.. afbeelding zal er morgen wel anders uit zien. Is weer een hoop gevallen vandaag in het NW van het land.

Het begon hier gelijk te regenen toen het vrijdag was, opvallend  :D

Grafiek van weerplaza.


8
Neerslag / Re: Neerslag
« Laatste bericht door anja Gepost op Gisteren om 14:57:06 »
Na alle buien van de afgelopen weken zal het je niet verbazen: de zomer van 2014 is één van de natste ooit. Op de Veluwe en in Zuid-Limburg viel zelfs rond de 400 millimeter regen!

( Voor meer informatie: http://bit.ly/1tnF0Cr)

9
Weerfoto's en filmpjes / Re: Wolkenfoto's
« Laatste bericht door MKW Gepost op augustus 20, 2014, 15:27:33 pm »
Mooie foto's David :)
10
Weer in het nieuws / weerweetjes en feitjes
« Laatste bericht door RG 67. Gepost op augustus 20, 2014, 15:11:51 pm »
Geeft de aarde ook licht?

Nee. De aarde geeft geen licht, maar het zonlicht dat onze planeet bereikt wordt voor een deel
teruggekaatst.
Gemiddeld ligt dit zogenaamde 'albedo' op 30%.
Enkele dagen voor en na Nieuwe Maan - wanneer de maan als een smalle sikkel aan de hemel staat-
is het donkere deel van de maan toch zichtbaar, door het weerkaatste licht van de aarde.
De helderheid van dit 'aardse licht'is een directe maat voor de albedo van de aarde.


Bron: KNMI en het maandblad het weermagazine.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10