Recente forumberichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Ronald de wildt / Update 26-11-2014: de komende dagen geleidelijk steeds kouder...
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op Gisteren om 21:10:34 »
Op dit moment al redelijk grote temperatuurverschillen in ons land, met waarden tussen 3 C in het noordoosten tot 8 C in het zuidwesten.
Symbolisch voor de komende 48 uur, en wellicht een teken voor het aanstaande winterseizoen.
Eerste kaart, komende vrijdag, laat het patroon tot die dag zien. Het frontale systeem dat op dit moment over ons land trekt heeft tot gevolg dat de stroming meer zuidoostelijk is geworden.
Daarmee wordt de komende 2 dagen lucht aangevoerd met relatief grote temperatuurverschillen. Het zuiden en -deels- midden van het land heeft te maken met lucht afkomstig uit het zuiden van Duitsland, terwijl in het noorden koudere lucht vanuit het noorden van Duitsland wordt aangevoerd. Daarom morgen en vrijdag minima tussen 0 C in het noorden en 5 C in het zuiden en maxima tussen 5 C in het noorden en waarschijnlijk iets boven de 10 C in het zuiden. Bij dit alles een weerbeeld dat meest droog is, met morgen laat in het zuiden en vrijdag op uitgebreidere schaal kans op wat zon.

De kou in Europa bevindt zich al enige tijd in Rusland. Door een subtiele wijziging, zie 2e kaart, tijdens het weekend krijgt deze kou de kans zich westwaarts uit te breiden. Dat gebeurt de komende 2 dagen in o.a. Polen en delen van Duitsland, dat gebeurt komend weekend ook bij ons. Door de combinatie van hogedruk ten noordoosten en lagedruk ten zuidwesten draait de stroming naar O/NO en stroomt op hoogte zeer geleidelijk maar aan de bodem redelijk snel de koude lucht ons land in.
De aangevoerde lucht is ook droger, de wolkenloze perioden zullen gaan overheersen, vraag in dit soort situaties met flinke uitstraling is dan altijd of en hoeveel mist/stratus er gevormd zal gaan worden, de kans hierop lijkt groot.
Door de opklaringen die er in de loop van vrijdag meer en meer in gaan komen, gaan de minima op zaterdagochtend naar 0 C in het zuiden tot -4 C in het noordoosten. Overdag waarden tussen 3-6 C.
Zondag en maandag in weinig of geen verandering qua patroon en weerbeeld nog lagere temperaturen, met minima -1/-6 C en maxima 0-3 C, met regionaal de eerste ijsdag(en).

Voor ná maandag is 3e kaart typerend. Uitvoer heeft vandaag in grote meerderheid gekozen voor een geleidelijk inzettende zonalisering, dit vooral onder invloed van het Azorenhoog en diepe lagedruk nabij Ijsland. Vierde kaart laat zien dat dit heel geleidelijk zal gaan waardoor volgende week de kou zich aan de bodem nog lang kan handhaven, zie ook GFS opers van 12z.
Vanzelf dus ook een grote meerderheid van de Uitvoer kiest hierdoor op nog langere termijn voor een steeds nadrukkelijker inzettende noordelijke WC, met hogedruk ten zuiden zou dit een inzettende meanderende weststroming opleveren met temperaturen gemiddeld rond de norm in een vrij wisselvallig weerbeeld.

Onzekerheid ná begin volgende week is echter zeer groot, vanzelf gezien de termijn vooruit (ná +144), maar vooral ook omdat de Uitvoer de laatste tijd al menig maal het beeld van inzettende zonaliteit heeft gekozen en uiteindelijk weer heeft moeten intrekken.
Voorlopig komt er in ieder geval een vleugje winter binnen, dat al heel wat na alle zachtheid, er zijn winters beroerder begonnen ;)

Mvg, Ronald.

2
GFS / Re: #GFS
« Laatste bericht door maral Gepost op Gisteren om 17:25:17 »
GFS12Z perst er begin volgende week matige vorst in de nachten uit en wellicht de eerste ijsdagen voor Noordoosten


3
Actueel weer en waarnemingen / woe
« Laatste bericht door actueelweerpraatje Gepost op Gisteren om 11:53:30 »
Weeranalyse Gelderland Kesteren 26-11-2014 11:45 uur: Er staat een zwakke wind uit het Oosten, landelijk ZuidOost. Een gelaagde bewolking, stratus 8/8, wordt door advectie uit Duitsland cq Belgie aangevoerd. Een anticycloon boven Scandinavië, en een cycloon met zijn kern boven West Frankrijk bepaald bij ons een luchtdruk van thans 1014,5 Hpa. Momenteel is het droog maar vanuit het Zuiden komt er neerslag in de vorm van regen waar de bewolkingstoppen een temperatuur heeft van -45'C. Met 4,4 m/s verplaats zich de wind. Nl ligt niet in de straalstroom die er golvend is. Wat betreft de ligging van een hogedrukgebied bij de Azoren en een laagdrukgebied onder Groenland, hebben we te maken met een positieve NAO Noord Atlantische Oscilatie positie. Doordat het zeewater thans ongeveer 12 'C is  en de lucht er boven koeler is, kan de bewolking gaan cumuleren. Om 11:30 uur zal de maan gaan schijnen en is 18 % belicht. Een geoccludeerd front trekt vandaag over ons land. Vrijdag een pasage van een warmtefront. Vanmorgen was het voor velen ruiten krabben, en eindig ik met de toepasselijke weerspreuk: Als het vriest in November, dan volgt er sneeuw in December.

Volg twitter: actueelweerpraatje

www.actueelweerpraatje.123website.nl
4
Ronald de wildt / Update 25-11-2014: met de winter op de kalender, ook in de atmosfeer...
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op november 25, 2014, 21:01:15 pm »
Want het is toch een opmerkelijk gegeven hoe de Uitvoer bijna unaniem inmiddels de laatste 2 dagen een verkoeling heeft ondergaan.
En dat alles binnen de redelijk betrouwbare termijn van +120 uur, dus dat virtuele valt wel mee.
Maakt deze november dan toch tot een wel heel bijzondere maand.
Begonnen met een zomers 1e weekend, met algemeen maxima boven de 20 C, en eindigend met een licht winters weekend, waarbij het regionaal zelfs tot de eerste ijsdag van het seizoen kan komen.
Want de door de modellen nu eensgezinde temperatuurdaling, die gaat vrij rap.
Onderstaand de kaarten van +72 uur t/m +144 uur, dus van vrijdag t/m volgende week maandag.
We zien op vrijdag nog een meest ZO aanvoer waarbij het in het zuiden wellicht nog tot maxima rond de 10 C gaat komen, het noorden/noordoosten blijft met 5/6 C al achter.
Vanaf dan wordt de aanvoer meer oostelijk waarbij de koude lucht, die dan inmiddels tot het noorden van Duitsland is opgeschoven, ons land binnen gaat komen.
Zaterdag dan maxima van +2 C in het noorden tot nog 6 C in het zuidwesten, met in de nacht en ochtend vooral in het noorden en midden al lichte vorst.
Zondagmorgen zijn de minima dan tussen rond het vriespunt in het ZW tot lokaal al -5 C in het noordoosten, overdag dan maxima (vooral in gebieden met hardnekkige stratus) van rond het vriespunt tot 3 C in het zuidwesten.
Maandag met onveranderde oosten aanvoer nog iets lagere temperaturen, en dan begint de winter dus echt winters.

Kaarten laten zien hoe complex de situatie begin volgende week er uit begint te zien op het weervlak. Hoe ver reikt de invloed van de diverse systemen?, ieder in een hoek van het vierkant om ons heen, let hierbij met name op het afzakkende Poolhoog, een fenomeen waarop de modellen zo leert de ervaring weinig grip vooraf hebben.
De mogelijkheden vanaf dan zijn zeer divers, dat uit zich in de Uitvoer in oplossingen met terugkeer zachtheid maar in steenkoude oplossingen, gemiddelde temperaturen zijn over de gehele termijn onder de normaal, dus een grote(re) kans op aanhouden van het -te- koude winterweer.

Mvg, Ronald.


5
Ronald de wildt / Re: Actualisatie 24-11-2014: de winter begint op 1 december......
« Laatste bericht door sneeuwstorm Gepost op november 25, 2014, 18:11:08 pm »
Ook dit maal is het weer een virtueel gebeuren die winter.
We stevenen af op een super zachte maand en een record aan warmte over het hele jaar.
De laatste prognoses (knmi) gaan weer richting de zachte kant.
Als winterliefhebber is het weer afwachten tot ver na sinterklaas, helaas zoals meestal is het afstel van een winterse periode.
Zelf heb ik het gevoel dat het dit jaar helemaal niets wordt met de winter.
6
GFS / Re: #GFS
« Laatste bericht door maral Gepost op november 25, 2014, 08:26:31 am »
Omdat deze zo mooi waren toch nu nog maar even uploaden, de 18Z run van GFS van gisteravond voor woensdag 10 december.
Betere kaarten zijn er haast niet te vinden, haha..
Een run later zien de kaarten er compleet tegenovergesteld uit voor die dag (3e kaartje)
7
Weer in het nieuws / Re: weerweetjes en feitjes
« Laatste bericht door RG 67. Gepost op november 25, 2014, 07:05:35 am »
Wanneer staat de zon in Nederland het hoogst?

Op de langste dag en tevens de kortste nacht van het jaar bereikt de zon 's middags rond 13.45 uur Nederlandse zomertijd haar hoogste punt van tussen 59 en 62 graden boven de horizon.
Hoe Noordelijker men komt, hoe lager de zon staat en omgekeerd hoe zuidelijker hoe hoger de zon kan komen.
Dat heeft alles te maken met het feit dat de zon op 20 of 21 juni - bij aanvang van de astronomische zomer - loodrecht boven de Steenbokskeerkring ( op 23,5 graden Noorderbreedte) staat.
Na 21 juni neemt het hoogste punt geleidelijk af. Door de traagheid in de atmosfeer loopt de gemiddelde temperatuur bijna anderhalve maand achter op de stand van de zon en neemt deze dan nog juist toe.Bron: KNMI en het maandblad het weermagazine.
8
Onweer / Re: Onweerseizoen 2014.
« Laatste bericht door anja Gepost op november 24, 2014, 22:35:07 pm »
Voor de liefhebbers van onweer, ( tv tip) dinsdag 25 november

Maarten Brandt is musicoloog en groot liefhebber van onweer. Hij wordt helemaal opgewonden als het dondert en bliksemt. Voor Maarten is onweer de mooiste muziek die er is. Tijdens stormachtig weer probeert Maarten met Joris zo dicht mogelijk bij de bliksem te komen. En dat blijkt geen ongevaarlijke tocht te zijn.

 Piepklein fragment....
9
Pluimen / Re: #Weerpluimen.
« Laatste bericht door anja Gepost op november 24, 2014, 21:54:50 pm »
Sinterklaas wintertje??10
Ronald de wildt / Update 24-11-2014: kansen op koude start december nemen toe....
« Laatste bericht door Ronald de Wildt Gepost op november 24, 2014, 20:08:56 pm »
Het beeld dat hier geschetst wordt is afkomstig van EC oper 12z, wordt min of meer gesteund door UKMO/Offenbach/GEM, maar zeker niet door de opers van GFS die tegen komend weekend kiezen voor een voorzichtig inzettende zonalisering van het patroon.

Het beeld bestaat er uit dat de in eerste instantie voor lange tijd voorziene zuider toch weer vervangen gaat worden door een oosten aanvoer.
Dat stuivertje wisselen tussen beide stromingen zien we ook op de korte termijn terug. Tot en met woensdag is de aanvoer ook oostelijk en dat leidt tot lagere temperaturen, in de nacht en ochtend op uitgebreide schaal nachtvorst en lokaal vorst op meethoogte, overdag maxima tussen 5-8 C, afhankelijk van de aanwezigheid van mist/stratus.

Eerste kaart laat donderdag dan weer een meer zuidelijke aanvoer zien, zowel in de nacht als overdag gaan hierdoor de waarden weer enkele graden omhoog, waarbij vooral voor het zuiden de 10 C als maxima weer inzicht komen.
Maar al vrijdag en zeker komend weekend neemt de invloed van oostelijke hogedruk weer toe, samen met lagedruk ten zuiden van ons gebied leidt dit een vrij stevige oostelijke aanvoer.
En hoewel er nog geen sprake is geweest van opvallende kou-invallen in de rest van Europa heeft de vrij constante oostelijke aanvoer die er al is geweest en ook de komende tijd zal zijn boven grote delen van Scandinavie en Oost Europa tot gevolg dat tegen komend weekend de grens van het gebied met lichte vorst in de nacht en overdag enkele graden boven nul zich boven het noorden/oosten van Duitsland zal bevinden. In het oosten van Polen geeft het tegen die tijd al strenge vorst in de nacht en ochtend, zie 2e kaart.

En daarom zal de eerste wintermaand, zie 3e kaart, met een vrij strakke oosten aanvoer boven ons gebied flink koud beginnen, lichte vorst (tot -4 C) in de nacht en ochtend en overdag maximaal een graad of 3.

Kijken of die afkoeling de eerste week van december steeds meer gestalte zal krijgen.

Mvg, Ronald.


Pagina's: [1] 2 3 ... 10